Hrvatski predstavnici na 4. danima bioekonomije Baden-Württemberga

Predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU zajedno sa predstavnicima Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i Ministarstva poljoprivrede sudjelovali su 27. i 28. studenog 2019. na 4. Danima Bioekonomije Baden-Württemberga, jednom od najvažnijih događaja na području bioekonomije gdje je u fokusu bila tema materijalizacije poljoprivrednih tokova i mogućnost diverzifikacije bioplinskih postrojenja.

Slika preuzeta s: 4_biooekonomietag_audience©biopro

Prvog dana za sve su sudionike bili su organizirani posjeti istraživačkim laboratorijima i postrojenju za proizvodnju bioplina te bioreaktoru s ciljem prikazivanja primjera dobre prakse u području bioekonomije. Nakon posjeta slijedio je prijem organiziran od strane državne tajnice Schutz i državne tajnice Gurr- Hirsch na kojem je državna tajnica iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta gđa. Mikluš Žigman između ostaloga istaknula kako Hrvatska od 2011. uspješno koordinira Prioritetnim područjem 8 Dunavske strategije  te naglasila kako je Republika Hrvatska kroz poticanje suradnje i razmjenu iskustava između tvrtki, znanstvenih institucija i javnog sektora uspjeli povećati konkurentnost i pojačati sposobnosti  malih i srednjih poduzetnika u Dunavskoj regiji, te kako je jedna od poveznica suradnje znanstvenih institucija i gospodarstva baš područje bioekonomije na kojem je potrebno poseban fokus staviti na formiranje uspješnih transnacionalnih lanaca vrijednosti.

Drugog dana događanja održana je konferencija u sklopu 4. dana Bioekonomije Baden-Württemberga na kojoj je državna tajnica Mikuš Žigman tom prigodom naglasila važnost hrvatskog i njemačkog partnerstva u koordiniranju Prioritetnim područjem 8 Dunavske strategije te se osvrnula na aktualno hrvatsko predsjedanje Dunavskom regijom, koje je u nadležnosti Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i Ministarstva vanjskih poslova, te posebno naglasila važnost sudjelovanja u transnacionalnim projektima koje se bave bioekonomijom.  Kako je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta sudjelovalo u projektu DanuBiovalnet, kojemu je za cilj bilo pronaći nove i bolje načine za izradu i provedbu modernih regionalnih gospodarskih razvojnih politika baziranih na klasterima, a u smjeru stvaranja novih industrijskih lanaca vrijednosti i sektora u bio ekonomiji, državna tajnica je najavila nastavak sudjelovanja u projektima, aktivnostima i procesima koje potiču razvoj konkurentnosti gospodarstva.

Slika preuzeta s: 4_biooekonomietag_zigman2©biopro