Međunarodna konferencija “Adriatic Wood Days”

Organizator i inicijator međunarodne konferencije “Adriatic Wood Days” je Hrvatski drvni klaster, vodeće udruženje u sektoru prerade drva u Hrvatskoj, koje okuplja preko sedamdeset tvrtki kao i predstavnike znanstvene zajednice, državne administracije i vezanih sektora kao što su šumarstvo i energetski sektor.

Konferencija je održana u ponedjeljak i utorak 2.i 3. Prosinca, u hotelu Sheraton u Dubrovniku. Istoj je nazočilo 160 sudionika iz cijele Europe, kao i predstavnici Europske asocijacije za bioenergiju, Europskog vijeća za pelet te europske ROSEWOOD mreže.

Tijekom dvodnevne konferencije održane su prezentacije, panel diskusije i radionice koje su obrađivale teme upravljanja šumama, kao i brojne izazove s kojima se susreće drvni sektor. Naglašen je i potencijal biomase i obnovljivih izvora energije, ali i mogućnosti financiranja iz europskih programa i projekata. Cilj konferencije je bilo umrežavanje dionika iz Hrvatske i inozemstva, rasprava o sektorskim pitanjima te razmjena iskustava pri primjeni sektorskih inovacija.

Pomoćnica ministra regionalnoga razvoja i fondova EU, Stella Arneri, sudjelovala je na konferenciji u ime hrvatskog predsjedanja Strategijom Europske unije za dunavsku regiju. Predstavila je hrvatsko predsjedanje, političke i tematske ciljeve, kao i događaje koji će se odvijati za vrijeme Predsjedanja. Istaknula je tematske prioritete koji se podudaraju s ciljevima konferencije i naglasila važnost transnacionalne suradnje kroz makroregionalne strategije u svrhu ostvarivanja partnerstva u području prijenosa i nadogradnje inovativnih rješenja. „Republika Hrvatska Dunavskom strategijom predsjeda u periodu od godinu dana, što nam otvara priliku za jačanjem makroregionalne i teritorijalne suradnje u RH i u regiji, te za pokretanjem inicijativa od interesa za naše građane.“ naglasila je pomoćnica ministra Arneri.