Tjedan makroregionalnih strategija

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u svojstvu predsjedatelja Strategijom EU za dunavsku regiju sudjelovalo je na tjednu makro-regionalnih strategija koji se održava u Bruxellesu 17. – 21. veljače, a hrvatsku delegaciju predvodila je državna tajnica Nikolina Klaić.

Dražvna tajnica Klaić sudjelovala je na panelu na visokoj razini u organizaciji predstavništva Baden-Wurttmeberga u Bruxellesu pod nazivom: “The Enlargement Perspective of the Western Balkans and the Role of the Regions – What is the contribution of macro-regional strategies?“. Tom prigodom istaknula je sinergijski učinak hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a i predsjedanja Strategijom EU za dunavsku regiju na proces proširenja te kontinuirane podrške zemljama ne-članicama Europske unije. Iste trebaju vidjeti Europsku uniju kao priliku za razvoj njihovih društava i bolji život njihovih građana što uvelike doprinosi sigurnosti, stabilnosti i prosperitetu cijele dunavske regije.

U okviru hrvatskog predsjedanja Strategijom EU za dunavsku regiju u Bruxellesu organiziran je sastanak predsjedništva sve četiri makro-regionalne strategije. Državna tajnica Klaić naglasila je da ovakav format sastanka predstavlja odličnu platformu za kontinuiranu razmjenu iskustava i najboljih praksi te definiranje horizontalnih tema koje bi mogle imati dodanu vrijednost za razvoj makro regija. Hrvatska inicijativa za ovakvim sastankom pozitivno je prihvaćena kako od strane Europske komisije tako i od ostalih država koje predsjedaju makro-regionalnim strategijama.

Predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije također su sudjelovali na sastanku Grupe na visokoj razini za makro-regionalne strategije na kojem je državna tajnica Klaić predstavila dosadašnje rezultate hrvatskog predsjedanja Strategijom EU za dunavsku regiju te planirane aktivnosti i događaje do kraja listopada 2020. godine. Hrvatski prijedlog za povezivanje makro-regionalnih prioriteta sa budućim operativnim programima u programskom razdoblju 2021. – 2027. prihvaćen je konsenzusom svih zemalja sudionica.